Хељдопита је специјалитет златарског краја. Ниједно славље, ни мање ни веће не прође без овог специјалитета, које се служи као предјело. Хељдопита се прави од палачинака филованих сиром, кајмаком и јајима. За филовање се користи златарски сир који хељдопити даје посебан укус.
Хељдопита може бити и савршен доручак јер садржи квалитетне масноће и угљене хидрате који се споро разлажу и дуго нас држе ситим и пуним енергије.
Рецепт за хељдопиту
Испеците палачинке по рецепту за палачинке од хељдиног брашна. Умутите фил од четири јаја и сира и кајмака. Палачинке ређајте у тепсију: једна палачинка, па фил, па палачинка... На крају прелијте са филом који вам је преостао, исеците на парчиће и ставите да се запече у рерни. Данас већина златарских домаћица хељдопиту прави на овај начин док су њихове мајке и баке хељдопиту "разливале" и цео процес је био, наравно, дужи.