TO Zlatar

(+381) 33 261 26 21

  • О ТО "Златар"
  • Документа
  • Контакт
TPL_SEARCH

TPL_SEARCH

  • Почетна
  • Природа
    • Планина Златар
      • Скијалиште Златар
      • Авантура парк
      • Бицилистичке стазе
      • Пешачке стазе
      • Спортски терени
    • Језера
      • Златарско језеро
      • Увачко језеро
      • Радоињско језеро
    • Резерват Увац
      • Белоглави суп
      • Ледена пећина
    • Једнодневни излети
  • Култура
    • Манастири
      • Манастир Дубница
      • Манастир Св. Козме и Дамјана
      • Манастир Светог Јоакима и Ане
    • Цркве
      • Црква брвнара у Радијевићима
      • Црква у Kућанима
      • Црква Свете Тројице
      • Црква у Штиткову
    • Џамије
    • Споменици
      • Трг војводе Петра Бојовића
      • Етно село Штитково
      • Калипоље
    • Гастрономија
      • Златарски сир
      • Златарски мед
      • Хељда
      • Хељдопита
    • Установе
      • Завичајни музеј
      • Дом културе у Новој Вароши
  • Манифестације
    • Пливање за богојављенски крст
    • Ноћни слалом
    • Златар-Фест
      • Златарска сиријада
      • Сабор певања извика
      • Златне руке Златара
      • Златарска регата
    • Сеоска олимпијада
  • Мултимедија
    • Галерија
    • Видео
    • Промо спотови
  • Смештај
    • Хотели
    • Мотели
    • Приватни смештај
    • Сеоска домаћинства
      • Бабића Брдо
      • Село Вилови
      • Села Акмачићи и Комарани
      • Село Радијевићи
      • Село Дрмановићи
      • Село Радоиња
      • Села Божетићи и Штитково
  • Вести
  • Информације
    • Превоз
    • Заштићена подручја
    • Туристичке организације
  • Златaрење
  • Почетна
  • Природа
    • Планина Златар
      • Скијалиште Златар
      • Авантура парк
      • Бицилистичке стазе
      • Пешачке стазе
      • Спортски терени
    • Језера
      • Златарско језеро
      • Увачко језеро
      • Радоињско језеро
    • Резерват Увац
      • Белоглави суп
      • Ледена пећина
    • Једнодневни излети
  • Култура
    • Манастири
      • Манастир Дубница
      • Манастир Св. Козме и Дамјана
      • Манастир Светог Јоакима и Ане
    • Цркве
      • Црква брвнара у Радијевићима
      • Црква у Kућанима
      • Црква Свете Тројице
      • Црква у Штиткову
    • Џамије
    • Споменици
      • Трг војводе Петра Бојовића
      • Етно село Штитково
      • Калипоље
    • Гастрономија
      • Златарски сир
      • Златарски мед
      • Хељда
      • Хељдопита
    • Установе
      • Завичајни музеј
      • Дом културе у Новој Вароши
  • Манифестације
    • Пливање за богојављенски крст
    • Ноћни слалом
    • Златар-Фест
      • Златарска сиријада
      • Сабор певања извика
      • Златне руке Златара
      • Златарска регата
    • Сеоска олимпијада
  • Мултимедија
    • Галерија
    • Видео
    • Промо спотови
  • Смештај
    • Хотели
    • Мотели
    • Приватни смештај
    • Сеоска домаћинства
      • Бабића Брдо
      • Село Вилови
      • Села Акмачићи и Комарани
      • Село Радијевићи
      • Село Дрмановићи
      • Село Радоиња
      • Села Божетићи и Штитково
  • Вести
  • Информације
    • Превоз
    • Заштићена подручја
    • Туристичке организације
  • Златaрење
 
  • Home /
  • Култура /
  • Гастрономија /
  • Златарски сир

Златарски сир

Details
Published: 17 February 2016

Zlatarskisir1

Златарски сир је један од најпознатијих и најквалитетнијих аутохтоних млечних производа у Србији. Припада групи белих меких сирева, а по садржају млечне масти сврстава се у групу пуномасних сирева. Вековима се справља на традиционалан начин у сеоским домаћинствима подно Златара, у околини Нове Вароши. Једна од главних карактеристика златарског сира је та да се производи од пуномасног крављег млека.

Поднебље Златара, климатски услови и састав трава, међу којима се налазе и бројне лековите биљке, омогућили су да Златарски сир има посебан укус. Млеко потиче са надморске висине од 800 до 1.500 метара. Вековна традиција у начину производње допринела је да његова специфичност буде већа. Тајна производње је у малој количини произведеног млека, подсиравању одмах након муже крава, начину дозревања и надморској висини на којој зри. Није га могуће индустријски произвести у квалитету који има традиционална производња.

Златарски сир се прави тако што се у свеже помужено млеко дода маја, а након једног сата кроз масу се прође кашиком како би се сурутка што боље одвојила од сира. Онда се сачека још један сат и сир се ставља у газу у којој опет стоји још један сат. Онда се, још увек у гази, сир ставља под дрвени круг који се притисне каменом и тако стоји 4 до 5 сати. После тога се сече на кришке, дебљине до једног центиметра, слаже у канте и редом соли. Сир се држи на топлом око 40 до 45 дана док не сазри. 

Јутјуб

Фејзбук страница

 
Turističko sportski centar "Zlatar"

Banertozlatar11

Курсна листа

Конвертор валута

 ДржаваВалутаКурс
eurЕУEUR117.581
usdУСАUSD97.6992
chfШвајцарскаCHF106.5818
gbpВелика БританијаGBP136.0734
hrkХрватскаHRK15.5122
bamБосна и ХерцеговинаBAM60.1182

© 2021 TO Zlatar.

  • Like us on Facebook
  • Follow us on Twitter
  • YouTube Channel
  • +1 us on Google+
  • Connect on Linkedin
TPL_SCROLL